pátek 9. dubna 2021

Zpátky do školy

Vážení rodiče,

jak již víte, Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo mimořádné opatření k omezenému provozu ve školách a školských zařízení a od 12.4.2021 umožňuje osobní přítomnost žáků a dětí na vzdělání. 

 

v mateřské škole

* dětem v povinném předškolním vzdělávání (děti, které k 31. 8. 2020 dovršily věku 5 let)

* dětem rodičů z IZS (příslušnost k vybraným profesím zákonný zástupce doloží škole potvrzením od zaměstnavatele)


v základní škole

* žákům 1. stupně ve škole, ve které je počet žáků 1. stupně nejvýše 75 žáků.

To jsou body, které se týkají naší školy.

Hygienická opatření zůstávají stejná. Děti v MŠ nemusejí mít chirurgickou roušku, žáci školy musí mít po celý den chirurgickou roušku nebo respirátor.

Změna je v tom, že účast dětí a žáků na prezenční výuce je podmíněna účastí na testování.

K testování Vašeho dítěte potřebujeme Váš souhlas. Bez něj ho nemůžeme testovat, ale pak se nemůže zúčastnit prezenčního vzdělávání (formulář je ke stažení na konci – prosím doručit v pondělí 12. 4.).

 

Některé obecné informace k testování

* Pro testování mohou být použity pouze testy, které byly škole dodány a způsobem, jaký je popsán.

* Pokud se dítě nebo žák neúčastní testování, nemůže se účastnit prezenční výuky. Tuto absenci bude škola evidovat jako omluvenou, ale nemá povinnost zajistit distanční způsob vzdělávání, ale jen přiměřenou formu studijní podpory (týdenní plány, úkoly..).

*Testování bude probíhat tzv. samoodběrem, u kterého není nutná asistence zdravotnického personálu.

* Proběhne bezprostředně po příchodu do školy.

* Děti předškolního věku budou testovány s asistencí zákonného zástupce (v případě, že dítě bude doprovázet jiná osoba než zákonný zástupce, musí být písemně pověřena zákonným zástupcem a zároveň s touto asistencí souhlasit – tiskopis v příloze) při příchodu do mateřské školy v oddělení Broučků, v přítomnosti pověřeného pracovníka školy. Doprovod předá dítě do třídy pedagogickému pracovníkovi až po vyhodnocení testu.

* Testování všech žáků školy (1. - 5. ročník) proběhne ve třídě v první vyučovací hodině.

* Testování se neprovádí u osob, které doloží negativní výsledek RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo negativního výsledku POC antigenního testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 provedený na odběrovém místě, které nejsou starší 48 hodin a nemají příznaky onemocnění COVID-19.

Dále se testování neprovádí u osob, které absolvovaly z důvodu onemocnění COVID-19 izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR a zároveň neuplynulo více než 90 dnů. Neprovádí se také u osob, které mají vystavený certifikát MZČR o provedení očkování proti onemocnění COVID-19 a od aplikace druhé dávky uplynulo nejméně 14 dnů.


Průběh testování Singclean

* Dítě/žák obdrží testovací sadu.

* Přiloženou zkumavku umístí do stojánku a připraví do něj roztok: lahvičku s reakčním          roztokem otevře ukroucením závěru, stiskne lahvičku a do zkumavky nakape 6 kapek.

* Samoodběr: zasune tampon do nosní dírky přibližně 2,5cm hluboko. Přejede jí 5x podél      sliznice nosní dírky. Tento postup opakuje stejným tamponem i u druhé nosní dírky.

* Tampon se vzorkem vloží do zkumavky s předem připraveným roztokem a 10x otočí.    Zatlačí hlavu tamponu na stěnu zkumavky, aby z něj vyteklo co možná nejvíce kapaliny,       nainstaluje kapátko na zkumavku a poté nechá stát asi 1 minutu.

* Pak na připravenou testovací kazetu do otvoru pro vzorek nakape 3 kapky roztátého            roztoku.

* Dohlížející osoba vzorek po 15 minutách vyhodnotí.

* Pokud je výsledek negativní, dítěti/žákovi je umožněna účast na prezenční výuce.

* Pokud je výsledek pozitivní, dítě/žák odchází do izolační místnosti. Ihned je informován   zákonný zástupce, který si dítě/žáka vyzvedne neprodleně ve škole a odvede jej k     dětskému lékaři na další vyšetření.

* Pokud je výsledek nečitelný/chybný, test se musí opakovat.

Možná se to zdá složité, ale není. U předškoláků budou přítomni rodiče, kteří pomohou. U dětí 1. - 3. ročníku je umožněna se souhlasem zákonných zástupců asistence třetí osoby (pedagoga). Tiskopis je k dispozici ke stažení.


Obědy

Obědy budou všem dětem/žákům hromadně přihlášeny. Zákonní zástupci dětí, které nemohou chodit do MŠ, si mohou oběd po přihlášení vyzvednout do čistých jídlonosičů v době od 11.00hod do 11.30hod.

Družina

Provoz ranní i odpolední družiny bude zachován. Upřesněn bude v pondělí, po zjištění počtu přihlášených dětí. Proto prosíme všechny rodiče, aby v pondělí ráno informovali školu, kdo z žáků bude do družiny docházet.


Vážení rodiče,

víme, že někteří zvažujete, zda Vaše dítě nastoupí do školy. 

Pokud se rozhodnete, že NE, dejte nám včas vědět.


Děkuji. Hana Stárková


Dokumenty:

ZŠ Prohlášení - třetí osoba

Souhlas s testováním

MŠ Souhlas

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat